Go to Top

LA MARE DE DÉU DEL BLAU

 

Una escultura gòtica. Any 1447. Segle XV.

Esculpida per presidir la porta gòtica dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida, es coneix com la Mare de Déu del Blau, és a dir la Mare de Déu del Bony, per una marca blava que té al front.

Veuràs que és l’escultura d’una dona serena amb el seu fill als braços.

 

La Verge del Blau. Lleida.

La Mare de Déu del Blau. Lleida.

 

Quan la Seu Vella es va abandonar i es va convertir en caserna, la van traslladar a la Catedral Nova, on es mostra en tota la seva bellesa.

Explica la llegenda que el mestre Jordi Safont va rebre l’encàrrec d’esculpir dues imatges, una per presidir la Porta dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida, i una altra per a l’hospital.

Tenia tanta feina que va prendre dos blocs de pedra i va ordenar a un dels seus ajudants que l’ajudés a esculpir una de les dues imatges.

Quan l’ajudant va acabar d’esculpir la seva obra, el mestre va quedar tan meravellat per la bellesa de l’escultura que, mort d’enveja, va voler trencar-la tirant-li el martell al capdavant.

La imatge va quedar intacta, però al front li va sortir un bony blau.

Tots sabem que el bony que té al front és un defecte de la policromia pel fet que la imatge va estar molts segles a la intempèrie, però la gent la coneix afectuosament com la Mare de Déu del Blau.